Ka prirodnom pokretu

February 01, 2011 by Vali Majd  
Na samom početku mog Sistema puta, sećam se da sam nailazio na ideje i koncepte poput "prirodnog pokreta", "slobode pokreta" ili "razvijanje instinktivnog pokreta". U to vreme sam ove koncepte smatrao za popularne poštapalice, interesantne, ali poštapalice.

Trebalo je dosta vremena i uloženog napora da bolje razumem dubinu ovih koncepata i koliko su esencijalni za naš rad. Postići slobodan, prirodan pokret je jedno od glavnih dostignuća naše metodologije, i kao takvog važno je proučiti ga podrobnije.

Na prvi pogled, izgleda da je prirodni pokret ono kako se neko kreće ili reaguje u datoj situaciji, opuštenoj ili stresnoj. Setite se vaših ranih dana Sistema treninga, ili posmatrajte bilo koga novog na treningu i zapazite kvalitet njihovog pokreta. Dok neki novi učenici rade dobro tokom tog prvog treninga (oblik pre-neurološke re-programirane početničke sreće), mnogi pokazuju znake uznemirenosti, uzbuđenja, ili stresa, što rezultuje dezorganizovanim, neefikasnim, iseckanim, oštrim i ne baš tako lepim kretanjem.

Neko bi rekao da su ti pokreti "prirodni" za tu osobu.
Istovremeno, može biti vredno preispitivanja bez osuđivanja, otkud haotična priroda učenikovog pokreta.
Da li nešto nije u redu sa tom osobom? Verovatno ne. Mnogi od nas razvijaju haotično to jest nekontrolisano kretanje zbog naših tenzija i strahova. To dvoje, kada smo pod stresom, postaju rukovodeće sile iza naših reakcija. I to se ogleda u kretanju.

Čak i sa minimumom Sistema treninga, kretanje počinje da "dobija smisao", ljudi se kreću bolje, osećaju bolje, sa strane to izgleda bolje - i iskreno postaju mnogo efikasniji i moćniji. Kada vežbač postane opušteniji, njegovi/njeni pokreti postaju "prirodniji".

Haotična priroda stvara prostor za više harmonije. A opet, pokret sve to pokazuje. Postići prirodan pokret je nije cilj sam po sebi - to je deo procesa, a ipak da prepoznamo da je taj kvalitet postignut i da je zahtevao dosta treninga.

Kroz pravilno disanje i tekući trening, studenti se smiruju i vraćaju kontrolu nad unutrašnjim sistemima, dok simultano oslobađaju telo tenzije, uklanjaju strahove, dalje usavršavaju tajming, koordinaciju i druge atribute koji pomažu progres ka prirodnijem načinu kretanja.

Razlog zašto se svi napredni praktičari Ruskog Sistema kreću na sličan način nema nikakve veze sa oponašanjem - u pitanju je jednostavno određen nivo slobode pokreta koji smo postigli, i pokreti su se "uprirodnili" tako da samo bimehanika ograničava naše kretanje. I uzevši u obzir da smo svi približno slično građeni, krećemo se na isti način.

Drugi razlog zašto treba stremiti ka slobodnom i prirodnom kretanju je najbolje ilustrovan rečima Mikhail Ryabko: "Dobar pokret donosi radost." Kao takav, Sistema trening vas neće samo načiniti boljim borcem, već i zdravijim i ispunjenijim ratnikom, spremnim za izazove 21 veka.

Evo odlične vežbe za dve osobe i nekoliko saveta koji će vam pomoći da razvijete slobodnije (prirodnije) kretanje:
- Neka partner stane na 2 metra iza vas.
- Ruke postavite da vise niz bokove, ne stežite pesnice.
- Ostanite opušteni koliko god je to moguće.
- Partner vam zvučnim znakom stavlja do znanja kada je početak "napada" ili početka kretanja ka vama.
- Okrenite se i jednostavno položite ruke na vašeg partnera. Ništa više. Ne započinjite borbu niti bilo kakve akcije koje bi izgradile tenziju.
- Oba partnera spuste ruke, opuste se uz disanje.
- Zamenite se i ponovite.

Da bi vežba služila svrsi, imperativno je da izbegnete stvaranje bilo kakve tenzije tokom vežbe. Ostavite malo vremena da "procesirate" šta se dešava u pauzama između promena, i podsećajte partnera da uvek kreće sa spuštenim rukama skroz opušten. Dalje radite sa različitim brzinama, ali vodite računa da to ne naruši partnerovu granicu komfora pa da počne da razvija prekomernu tenziju.

Zapamtite, ovo nije borba već dril!
Uživajte!

Autor Vali Majd, Roots Dojo
Preveo Miloš Malić, Systema Oslo

Vali Majd Vali Majd is a certified Systema instructor under Vladimir Vasiliev.
He has been training and teaching Systema since 1996 at his school Roots Dojo, in Denman Island, BC, Canada.
Vali is also working towards completing his Firefighter Certification and holds Responder award of the year 2010.