Da li zaista trenirate?

January 04, 2011 by Vladimir Vasiliev  
Prevod Miloš Malić

Da li ste ikada ovo primetili o sebi?

Vaš partner napravi potez koji nije fer prema vama, na primer na vaš lagan napad on odgovara punom brzinom i iz sve snage. A vi se zbog toga naljutite.

Ili radite sa partnerom koji je pomalo arogantan ili sporo uči, a vas to iritira.

Ili vas neko pohvali, i sujeta počne da raste u vama.

Posmatram ovo kako se dešava iz treninga u trening. U tom slučaju, vaše pravo učenje traje možda samo par minuta od čitavog treninga.

Tehnike je relativno lako naučiti, možete da ih razložite na delove i razumete šta treba raditi. To su specifične stvari i uz malo truda - usvojićete sve. Fokus u Sistemi je drugačiji - potrebno je da razumete sebe. Šta to znači? Konstantno pratite šta vam ometa mir (smirenost), cilj rada i neprekidno kretanje.

Nekontrolisane emocije su "ubica" efektivnog rada. Ova osećanja se prišunjaju suptilno i počinju da dominiraju i pojedu nam snagu. Tu moramo biti oprezni. Prvi korak je da postanemo svesni ovih slabosti, drugi korak je da pokušamo da ih prevaziđemo disanjem, razumevanjem, promenom ličnog stava i pokretom. Tek tako postižemo pravu snagu i veštinu.

U momentu kada ste ljuti, uznemireni, ozlojeđeni ili samobitni - više ne radite na usavršavanju svog pokreta, disanja ili ispunjenju drugih zadataka, umesto toga borite se sa sitničavim konfliktom. Ako podlegnete ovim emocijama možete lako biti kontrolisani i manipulisani. Kada vas ponesu emocije, ne rasuđujete dobro i ne donosite odluke brzo - a to je štetno i po vaš trening i za život uopšte.

Preporučujem da tokom čitavog treninga pokušavate da otkrijete gde su vam granice koje sprečavaju da radite dobro. Bilo da učite ili pokazujete, uvek posmatrajte svoje emotivno stanje. Čim su emocije nestabilne - tada više ne radite.

Kada dođete na trening - došli ste da trenirate, to je suština. Možete se razočarati u sebe ili može biti neslaganja u vezi sa nečim na treningu. Bez obzira šta se desi tokom časa, to treba da bude u korisne svrhe.

Rad na prepoznavanju i suočavanju sa našim ponosom i slabostima je mnogo teži od poliranja same tehnike, ali je mnogo dublji. Kao što znamo, memorisane tehnike nas često ostave na cedilu u situacijama za koje smo nepripremljeni, na primer kada vam je slomljena ruka ili u suženom prostoru. Na drugu stranu, ako možete kontrolisati svoje emocije i proučavati kretanje (pokret), moći ćete da rešite bilo koji problem na više načina. Iz iskustva znam da je ovakav pristup radu vrlo plodonosan, rađa istinsku veštinu i omogućava nam da preživimo i savladamo prepreke.

Autor Vladimir Vasiljev, Sistema HQ

Vladimir Vasiliev Born in Russia, Vladimir Vasiliev received intense combative training and profound Systema training from Mikhail Ryabko. Vladimir moved to Canada, and in 1993 founded the first school of Russian Martial Art outside Russia - Systema Headquarters.

He has since personally trained and certified well over 700 qualified Russian Martial Art Systema instructors and schools in over 40 countries worldwide, and has produced an Award-Winning instructional film collection. Vladimir holds a number of government medals and awards including the Russian "Order of Duty and Honor" and the "Order of Loyalty". He offers regular training at his school in Toronto, at international seminars and camps, and through the Systema Video Program.